Romania

O TARA INCANTATOARE

4eb7b971b4416-poze_busteni_valea_prahovei_romania_4

               Legendele, cum ar fi cea a contelui Dracula, sau istoria autentica a Romaniei sunt tot atatea marturii ale acestui trecut fascinant. Astfel de marturii pot fi gasite in bisericutele transilvanene din lemn cu acoperisuri inalte.

Sase sute de mii de ani de istorie

              Merita sa admirati tezaurul artistic al manastirilor din Bucovina, datand din secolul al XVI-lea, sau sa ascultati vrajiti Rapsodia Romana compusa de George Enescu, care s-a inspirat din minunatele teme folclorice. Cea mai puternica influenta asupra dezvoltarii acestei tari a fost cea a Romei antice.

Primele semne de viata umana pe actualul teritoriu romanesc au fost gasite in Muntii Carpati si dateaza aproximativ din 600.000 i.Hr.

Cu toate ca au existat colonii grecesti pe litoralul Marii Negre inca din secolul al VI-lea i.Hr., prima formatiune statala centralizata a fost a dacilor, un popor din neamul mai mare al tracilor.

Civilizatia daca a ajuns la apogeu sub conducerea lui Decebal, in primul secol i.Hr., dar el a fost invins de legiunile imparatului roman Traian in anul 106. Au urmat colonizarea romana si casatoriile mixte, iar noua populatie s-a increstinat. In 271 legiunile romane s-au retras si au urmat o mie de ani de invazii sporadice ale popoarelor migratoare, urmati de mai multe secole de cotropiri din partea turcilor si a rusilor. In pofida acestora, civilizatia daco-romana si mostenirea latina au supravietuit.

Aparitia si dezvoltarea principatelor

            Prima atestare documentara a poporului roman a fost facuta in jurul anului 1160, iar la scurt timp dupa aceea, Tara Romaneasca si Moldova s-au constituit ca principate.

Mai multi voievozi, care s-au succedat la conducerea principatelor, au reusit sa stavileasca invazia otomana, mai ales Mircea cel Batran, Vlad Tepes si Stefan cel Mare. Acesta din urma a construit aproape cincizeci de manastiri si a pus bazele culturii moldovene.

In secolul al XVI-lea, Mihai Viteazul a unit aceste doua principate din Transilvania si i-a alungat pe turci. In multe privinte, secolele al XV-lea si al XVI-lea au reprezentat o epoca de glorie a dezvoltarii arhitecturii si a artelor.

 

This entry was posted in Circuite. Bookmark the permalink.

Comments are closed.